Напишано од Твоја Библиотека

Есенска креативна изработка

Локалната библиотека објавува Награден конкурс за „Есенска креативна изработка“ на која имаат право да се пријавуваат наши членови – ученици од 6 до 13 год.
Изработките се доставуваат во просториите на библиотеката до 10.11.2022г.

Напишано од Твоја Библиотека

Промотивна акција по повод “Месецот на книгата”

Локалната библиотека денес доделува ваучери за бесплатно членство за сите првоодделенчиња од нашата општина!
Промотивнтата акција е по повод “Месецот на книгата” кој воедно е и месецот на основање на нашата библиотека!
 Воедно во двете основни училишта на креативен начин ги промовираме книгите и скриените светови во библиотеката кои чекаат да бидат откриени!
Напишано од Твоја Библиотека

Дообновен лектирниот оддел

Дообновен лектирниот оддел во библиотеката со вториот дел од проектот поддржан од Министерството за култура, како дел од Програмата за поддршка на проекти од национален интерес за 2022г. со 11 Наслови и 95 единици!!!

Вкупно со првиот дел од проектот, детскиот оддел е обновен со 385 лектири!!!

Напишано од Твоја Библиотека

Најнови наслови со кои го надополнуваме и заокружуваме нашиот лектирен фонд!

остапни се сите слободни лектири од програмата за основно образование !!!
Новите 195 единици се првиот дел од проектот на библиотеката кој е поддржан од Министерството за култура и Програмата за проекти од национален интерес за 2022г.
Напишано од Твоја Библиотека

Монографијата за великанот – актер и предавач Бранко Ѓорчев(1962-2013)

Во пресрет на интернационалниот фестивал на Дуодрама “Бранко Ѓорчев”, библиотеката ја претставува Монографијата за великанот – актер и предавач Бранко Ѓорчев(1962-2013) во која е прикажан животот и целото негово професионално остварување, сите успеси со осврти од негови соработници и најблиски личности, кои само ја потврдуваат неговата големина како човек, актер, професионалец, учител и патриот
Напишано од Твоја Библиотека

Приказна низ прошетка!!!

Нова пролетна поставка на едуктивна приказна за деца!!!
Прошетајте се во локалниот парк спроти градскиот музеј, следете ги бројките на таблите и уживајте во прекрасната сликовница на отворено и дознајте ги најголемите магични зборови!!!❤️
Напишано од Твоја Библиотека

Најмладиот член во неготинската библиотека има пет, а најстариот 78 години

Најмладиот член во библиотеката во Неготино има пет, а најстариот 78 години. Директорката на библиотеката, Катерина Данаилова сподели за МИА, дека адолесцентите најмногу читаат романси, возрасните пак трилери, а основците, едукативни книги и лектири.

Најмладиот член во библиотеката во Неготино има пет, а најстариот 78 години. Директорката на библиотеката, Катерина Данаилова сподели за МИА, дека адолесцентите најмногу читаат романси, возрасните пак трилери, а основците, едукативни книги и лектири.

Локалната библиотека „Страшо Пинџур” има околу 900 членови.

– Покрај основната книгопозајмувачка дејност, библиотеката постојано реализира иновативни настани и активности, со цел приближување на институцијата до сите возрасни категории на граѓани и промовирање на библиотеката, како активен чинител кој ги следи потребите на јавноста и целокупниот општествен развој во сите сегменти. Инаку, во библиотеката функционира детско интерактивно катче за деца од предшколска возраст, а мејкер спеис со катче за интернет истражување, за ученици од основно и средно образование, рече Данаилова.

Таа потсети дека библиотеката од 2015 година е дел од меѓународната мрежа на библиотеки иноватори, ИНЕЛИ Балканс, а во 2019 година стана дел од националната програма „Библиобум”, за ревитализација на библиотеките, поддржана од амбасадата на САД.

– Во 2021 година земавме учество на виртуелниот Светски конгрес на библиотеки, библиотечно работење и информации, додаде директорката.

Данаилова информираше дека за празникот „Свети Трифун”, кој традиционално се одбележува во Тиквешко, како заштитник на лозарите и винарите, библиотеката ќе реализира традиционално прогласување на најчитатели за 2022 година. Ќе има и саем на книга од издавачката куќа „Сакам книги”, „Состанок на слепо со книга”, натпревар по креативно пишување и виртуелна изложба на книги од областа на лозарство и енологија. свд/цр

1 2 3 5